Panienka z okienka czyli lizaki owocowe w czekoladzie
Największa zgubna namiętność moich dzieci to lizaki, wiec jeśli muszą je jeść, to niech przynajmniej jedzą zdrowo.Składniki na około 12 lizaków.
- 3 jabłka
- rodzynki sułtańskie
- tabliczka gorzkiej czekolady (200 g)
- 200 ml śmietanki 12 %
- dwie łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- ewentualnie jeśli lubimy pol łyżeczki cynamonu i pol łyżeczki imbiru w proszku
- drobno posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
- patyczki do nabicia owoców.
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w centymetrowe rondelki. Wykrawamy gniazda nasienne i ogonek. Nabijamy na patyczki, razem z rodzynką w środku.
Pomarańczę parzymy wrzątkiem, ocieramy z niej skórkę. Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w mikrofalówce, lub jeśli nie mamy mikrofalówki, ścieramy na tartce. Skórkę pomarańczy i przyprawy wrzucamy do śmietanki, podgrzewamy. Do wrzącej śmietany wlewamy/wsypujemy czekoladę, mieszamy. Jabłka zanurzamy w czekoladzie, posypujemy orzechami lub wiórkami, wkładamy w naczynie do suszenia.
Można użyć innych owoców np. kiwi lub bananów, faworyzując sezonowe, jak i również ograniczyć się do wersji z sama czekoladą, bez orzechów i skórki pomarańczy.
Smoczek dla smoka czyli lody groszkowo-ogórkowe
Lody to druga słabość moich dzieci.
Składniki na około 8 lodów:
- 200 g zielonego groszku z mrożonki
- Ogórek szklarniowy średniej wielkości
- Łyżka masła
- 3 łyżki płynnego miodu
- Kubeczek jogurtu naturalnego
- + pojemniki do mrożenia np. pozostałe po jogurtach oraz patyczki
Wykonanie:
Groszek z łyżką masła rozmrażamy
na patelni. Kiedy groszek będzie miękki, usuwamy wodę - jeśli jakaś się znajduje
na patelni - i dodajemy miód. Podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając, aż
do całkowitego zaabsorbowania miodu przez groszek; pozostawiamy do ostygnięcia.
Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy nasiona i kroimy w
grubą kostkę. Jogurt naturalny, groszek i ogórka wrzucamy do blendera,
miksujemy na papkę, którą następnie przekładamy do foremek. Wtykamy patyczki i
wkładamy do zamrażalnika. Ja użyłam pojemników po "danonkach". Żeby wyciągnąć loda z
"foremki", należy ją polać ciepłą wodą. Jeśli mamy w domu syrop klonowy, możemy dodać kilka kropli, aby wzbogacić smak.
Pomarańczowe łodzie czyli domowa galaretka pomarańczowa
Składniki na 10 do 12 łodzi (zależnie od rozmiaru pomarańczy):- Około kilograma pomarańczy (na pół litra soku). Uwaga, pomarańcze deserowe się nie nadają, trzeba użyć tych przeznaczonych na sok.
- 4 listki żelatyny (około 8g)
- Miód z kwiatów pomarańczy lub inny płynny (ważne, bez niego galaretka będzie gorzkawa)
- Bakalie lub owoce do zatopienia np. banan, mrożone jagody lub maliny
- Wiórki kokosowe do posypania lub siekane orzechy włoskie.
- Łupinki pomarańczy jako naczynia na galaretkę
Żelatynę zamaczamy w zimnej
wodzie według przepisu na opakowaniu. Z pomarańczy wyciskamy sok; potrzebne nam
będzie pół litra. Sok podgrzewamy w garnku z żelatyną aż do jej rozpuszczenia,
pozwalamy ostygnąć, dodajemy trzy łyżki płynnego miodu. Do łupinek pomarańczy
wkładamy wybrane owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wystawiamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi lub posiekanymi włoskimi
orzechami.
Daktylowe Pralinki
Składniki na 8 pralinek:
- 8 daktyli z pestką
- 2 szklanki wody
- 1-2 orzechy włoskie (lub inne, wedle gustu)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do nasączenia- powinny spuchnąć i zmięknąć a skórka łatwo odchodzić. Odklejamy skórkę i wyciągamy pestkę. Do pozostałej po pestce kieszonki wkładamy kawałek orzecha i formujemy całość w małą kulkę. Jeżeli daktyl się rozlazł, to zwyczajnie oblepiamy nim orzecha jak plasteliną;) Kuleczkę obtaczamy w wiórkach lub kakao.
Mamy zapewne ucieszy też myśl, że taka pralinka to tylko ok 25 kalorii, (podczas gdy pralinka z gorzkiej czekolady to aż 80) możemy więc się poczęstować...jeśli dzieci nam cokolwiek zostawią.
Babeczki dla dziudziusia
Składniki na 6 babeczek:
- Foremki do babeczek (np. Silikonowe, nie papierowe)
- 3-4 łyżki kaszki manny błyskawicznej
- 1 szklanka wody
- 2 dojrzałe banany
- Mały jogurt naturalny
Takie babeczki są bardzo proste i szybkie, ale robią przyjemne wrażenie i pozwalają włączyć najmłodsze pociechy w celebrację ważnych uroczystości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz