czwartek, 21 listopada 2013

5 zdrowych słodyczy

Zima prezentuje wiele okazji do ucztowania. W domu, pracy i szkole chętnie sięgamy po łakocie świętując mikołajki, Boże Narodzenie, a potem karnawał ze znajomymi, sąsiadami, współpracownikami i rodziną. Warto się na ten czas uzbroić w kilka przepisów na zdrowsze i smaczniejsze alternatywy dla czekoladek i czipsów. Zwłaszcza jeśli świętujemy z dziećmi mamy okazję do odkrywania nowych smaków i wspólnego pichcenia. Oto nasz zestaw słodyczy, które rozpieszczą zmysły i odżywią ciało. Smacznego!



Panienka z okienka czyli lizaki owocowe w czekoladzie

Największa zgubna namiętność moich dzieci to lizaki, wiec jeśli muszą je jeść, to niech przynajmniej jedzą zdrowo.

Składniki na około 12 lizaków.
  • 3 jabłka
  • rodzynki sułtańskie 
  • tabliczka gorzkiej czekolady (200 g)
  • 200 ml śmietanki 12 %
  • dwie łyżeczki skórki otartej z pomarańczy 
  • ewentualnie jeśli lubimy pol łyżeczki cynamonu i pol łyżeczki imbiru w proszku
  • drobno posiekane orzechy lub wiórki kokosowe
  • patyczki do nabicia owoców.
Należy także przygotować  naczynie w które wetkniemy lizaki do suszenia. Nadają się do tego słoiczki wypełnione makaronem lub ziarnami fasoli albo suszonym grochem.

Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w centymetrowe rondelki. Wykrawamy gniazda nasienne i ogonek. Nabijamy na patyczki, razem z rodzynką w środku.


Pomarańczę parzymy wrzątkiem, ocieramy z niej skórkę.  Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w mikrofalówce, lub jeśli nie mamy mikrofalówki, ścieramy na tartce. Skórkę pomarańczy i przyprawy wrzucamy do śmietanki, podgrzewamy. Do wrzącej śmietany wlewamy/wsypujemy czekoladę, mieszamy. Jabłka zanurzamy w czekoladzie, posypujemy orzechami lub wiórkami, wkładamy w naczynie do suszenia.
Można użyć innych owoców np. kiwi lub bananów, faworyzując sezonowe, jak i również ograniczyć się do wersji z sama czekoladą, bez orzechów i skórki pomarańczy. 



Smoczek dla smoka czyli lody groszkowo-ogórkowe


Lody to druga słabość moich dzieci.
 
Składniki na około 8 lodów:
  • 200 g zielonego groszku z mrożonki 
  • Ogórek szklarniowy średniej wielkości
  • Łyżka masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • Kubeczek jogurtu naturalnego
  • + pojemniki do mrożenia np. pozostałe po jogurtach oraz patyczki

Wykonanie:
Groszek z łyżką masła rozmrażamy na patelni. Kiedy groszek będzie miękki, usuwamy wodę - jeśli jakaś się znajduje na patelni - i dodajemy miód. Podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając, aż do całkowitego zaabsorbowania miodu przez groszek; pozostawiamy do ostygnięcia. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, łyżeczką usuwamy nasiona i kroimy w grubą kostkę. Jogurt naturalny, groszek i ogórka wrzucamy do blendera, miksujemy na papkę, którą następnie przekładamy do foremek. Wtykamy patyczki i wkładamy do zamrażalnika. Ja użyłam pojemników po "danonkach". Żeby wyciągnąć loda z "foremki", należy ją polać ciepłą wodą. Jeśli mamy w domu syrop klonowy, możemy dodać kilka kropli, aby wzbogacić smak.




Pomarańczowe łodzie czyli domowa galaretka pomarańczowa

 Składniki na 10 do 12 łodzi (zależnie od rozmiaru pomarańczy):
  • Około kilograma pomarańczy (na pół litra soku). Uwaga, pomarańcze deserowe się nie nadają, trzeba użyć tych przeznaczonych na sok.
  • 4 listki żelatyny (około 8g)
  • Miód z kwiatów pomarańczy lub inny płynny (ważne, bez niego galaretka będzie gorzkawa)
  •  Bakalie lub owoce do zatopienia np. banan, mrożone jagody lub maliny
  • Wiórki kokosowe do posypania lub siekane orzechy włoskie.
  •  Łupinki pomarańczy jako naczynia na galaretkę
Żelatynę zamaczamy w zimnej wodzie według przepisu na opakowaniu. Z pomarańczy wyciskamy sok; potrzebne nam będzie pół litra. Sok podgrzewamy w garnku z żelatyną aż do jej rozpuszczenia, pozwalamy ostygnąć, dodajemy trzy łyżki płynnego miodu. Do łupinek pomarańczy wkładamy wybrane owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wystawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi lub posiekanymi włoskimi orzechami.




Daktylowe Pralinki



Składniki na 8 pralinek:
  • 8 daktyli z pestką
  • 2 szklanki wody
  • 1-2 orzechy włoskie (lub inne, wedle gustu)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin do nasączenia- powinny spuchnąć i zmięknąć a skórka łatwo odchodzić. Odklejamy skórkę i wyciągamy pestkę. Do pozostałej po pestce kieszonki wkładamy kawałek orzecha i formujemy całość w małą kulkę. Jeżeli daktyl się rozlazł, to zwyczajnie oblepiamy nim orzecha jak plasteliną;) Kuleczkę obtaczamy w wiórkach lub kakao. 
Mamy zapewne ucieszy też myśl, że taka pralinka to tylko ok 25 kalorii, (podczas gdy pralinka z gorzkiej czekolady to aż 80) możemy więc się poczęstować...jeśli dzieci nam cokolwiek zostawią.

Babeczki dla dziudziusia



Składniki na 6 babeczek:
  • Foremki do babeczek (np. Silikonowe, nie papierowe)
  • 3-4 łyżki kaszki manny błyskawicznej
  • 1 szklanka wody
  • 2 dojrzałe banany
  • Mały jogurt naturalny
Gotujemy kaszkę w wodzie, powinna być bardzo gęsta. Gorącą kaszę układamy do foremek (około 2 małe łyżeczki na babeczkę) i wygładzamy- jest to spód babeczki. Czekamy aż kasza stężeje i wystygnie. W tym czasie rozgniatamy widelcem banany na masę. Układamy banany do wyłożonych kaszą foremek i dekorujemy wedle gustu i wieku dzidziusia, moje propozycje to: łyżka jogurtu naturalnego, szczypta cynamonu, plamka ulubionego dżemu lub kawałki owoców. 
Takie babeczki są bardzo proste i szybkie, ale robią przyjemne wrażenie i pozwalają włączyć najmłodsze pociechy w celebrację ważnych uroczystości.