Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki:
125 g mąki z pełnego przemiału
75 g mąki ryżowej
5 dag drożdży instant - najlepiej takich, które dodaje się suche bezpośrednio do mąki, bez przygotowywania rozczynu.
100 g masła
2 jajka
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki sosu sojowego (zamiast soli)
150 g wymieszanych ziaren "według uznania"; ja użyłam ziaren słonecznika, dyni, sezamu, lnu i orzeszków piniowych
Wszystkie składniki oprócz ziaren łączymy, mieszając na wolnych obrotach mikserem lub robotem kuchennym. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto, dorzucamy ziarna i mieszamy łyżką. Powinno to mieć taką oto konsystencję:
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy wałeczki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut. Mąż twierdzi, że pyszne.
Smacznego!
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz